Šta je to ekspertni ultrazvuk?

Ekspertni ultrazvučni pregled je sličan standardnom ultrazvučnom pregledu, ali sa većim nivoom detalja i osvrtom na bebinu anatomiju. Ekspertni ultrazvuk omogućuje lekaru da pogleda fetus od glave do pete, proveri da li postoje bilo kakve nepravilnosti u strukturi i anatomiji, i proceni bebin rast i okolinu, uključujući i posteljicu, pupčanu vrpcu i amnionsku tečnost. Obično ga izvodi lekar-ginekolog sa višegodišnjim iskustvom.

Ultrazvuk omogućuje lekaru da vizualizuje fetus u stvarnom vremenu dobijajući sliku izvedenu iz merenja i interpretacije talasa velikih frekvencija zvuka koje se odbijaju o unutarašnje strukture. Vrsta slike zavisi od gustine objekta, od kosti do tečnosti. Ti zvučni talasi se ne mogu čuti od strane bilo koga, uključujući i fetus. Zvuk talasa se emituje iz sonde postavljene na trbuh. Ultrazvuk projektuje sliku na ekran, iz koje se lako uočava anatomija i može se izvršiti merenja. Eksperni ultrazvuk započinje ukupnim pregledom fetusa, uključujući i položaj placente i merenja glave, trbuha i ekstremiteta. Te mere su korisne u određivanju gestacijske dobi i vrednovanja rasta i razvoja. Nadalje, detaljno se ispituje fetalna anatomija uključuje više pregleda organa i struktura, a često se koriste i 3-D ili 4-D tehnologije snimanja, dopler merenja protoka kao i angiografija. Funkcija se procenjuje isto kao i struktura. Ekspertni ultrazvuk uključuje procenu fetalnog koštanog sistema, krvnog sistema, kičme, mozga, lica, srca, pluća, dijafragme, jetre, želuca, nadbubrežnih žlezda, bubrega, creva, mokraćne bešike, pola, ekstremiteta, pupčane vrpce, posteljice i plodove vode, kao i materice i okolnih organa.

Obično se rade tri ekspertna ultrazvučna pregleda, po jedan u svakom tromesečju. Prvi obično bude u periodu oko 12. nedelje trudnoće, gde je akcenat na završenoj organogenezi - formiranju organa. A i nalazi mera sa tog snimanja se koriste kao pokazatelji na osnovu kojih se radi biohemijski skrining - dabl test. Drugi pregled je u periodu između 22. i 24. nedelje trudnoće i obično ga prati detaljniji pregled morfologije srca i krvotoka (fetalna ehokradiofigrafija). Treći ekspertni ultrazvuk je u periodu između 32. i 34. nedelje trudnoće.

 

Contact us

Click here and write your email address, phone number, address, or any other contact information your website visitors can use to get in touch with you.
 
 
 
 
 

Opening hours

If you have a store, use this space to let your website visitors know when it's open.